
De voordelen van biologisch katoen
Share
Afval
We leven in een consumptiemaatschappij waarin het belangrijk is dat we dingen blijven kopen. Elektronica, speelgoed, kleding, gadgets enz. En niet omdat het nodig is, maar omdat geslepen marketingmachines ons wijsmaken dat we elk jaar de nieuwste smartphone moeten aanschaffen en zeker ook in de laatste mode moeten rondlopen.
Als we er écht bij willen horen tenminste. Oh en de Kerstversiering niet te vergeten, die kan natuurlijk écht maar één jaar mee.
Leuk natuurlijk, maar de spullen die we al hebben worden daardoor vaak niet gebruikt totdat ze versleten zijn, maar al veel eerder afgedankt. Dat betekent afval. Heel veel afval. En die enorme afvalberg waar we tegenwoordig wereldwijd mee te maken hebben, wordt alsmaar groter.

Plastic
Deze constant draaiende koopcyclus zorgt er ook voor dat er voortdurend nieuwe spullen gemaakt moeten worden. Dat zorgt enerzijds voor nóg meer afval en anderzijds voor een niet aflatende vraag naar grondstoffen om alles te kunnen produceren. En in veel gevallen kun je het woord "grondstoffen" makkelijk inwisselen voor "plastic". In welke vorm dan ook.
Dus aan de ene kant proberen we zoveel mogelijk grondstoffen uit de aarde te knijpen om zoveel mogelijk te kunnen produceren, terwijl we aan de andere kant goede artikelen, waar diezelfde grondstoffen voor zijn gebruikt, zonder pardon veel te vroeg weer afdanken.
En plastic laat zich niet zo makkelijk afdanken. Het vergaat niet, veel soorten plastic zijn niet of heel moeilijk recyclebaar en het is schadelijk voor het milieu en onze gezondheid.
Vooral de hele kleine deeltjes plastic (micro plastics), die we met het blote oog niet kunnen zien, komen in de lucht, in het water en in de bodem terecht. En je raadt het misschien al, via die wegen krijgen wij ze ook binnen.
Dat moet beter kunnen. Veel beter.

Synthetische (plastic) kleding
Alles wat je zojuist hierboven gelezen hebt, geldt zeker ook voor de kledingindustrie. In heel veel kledingstukken wordt ook plastic gebruikt en verwerkt. Denk aan polyester, elastaan, microvezel, nylon, acryl, lycra, spandex, fleece of polyamide.
Door het dragen van dit soort kleding komen microplastics in de lucht terecht en door het wassen ervan komen ze via de wasmachine in ons water terecht.
We "moeten" elk jaar - of beter nog, elk seizoen - meedoen met de nieuwste mode. Tenminste, dat wordt ons de hele dag door verteld in alle reclames die we bewust en onbewust over ons heen krijgen.
Dat zorgt voor enorme hoeveelheden kleding die eerst geproduceerd moeten worden, maar vervolgens veel te vaak in de kast blijven hangen en veel te vroeg weer worden afgedankt. Zonde. En vooral ook heel erg zinloos.
Wanneer we daarin mee blijven gaan, betekent dat dat we, misschien wel zonder dat we ons er van bewust zijn, vast zitten in een voortdurende en eindeloze cyclus:

Biologisch katoen
Natuurlijk begint elke verandering bij onszelf en bij het aanpassen van ons bewustzijn en gedrag. Een eerste stap zou bijvoorbeeld kunnen inhouden dat we minder kopen en langer doen met de kleding die we hebben.
Ook de herkomst (lees: mate van duurzaamheid) en kwaliteit van de kleding waarvoor we dan kiezen, maakt een heel groot verschil.
Als we onze kleding langer willen dragen en dus minder vaak willen vervangen, is het wel handig dat die niet na 4x wassen al uit elkaar begint te vallen. En die kans is bij alle prijsknallers en overige goedkope kleding natuurlijk wel vrij groot.
Kleding van biologisch katoen is over de gehele levensduur een veel duurzamere oplossing dan wat we tot dusver gewend zijn. En met die gehele levensduur wordt ook precies dát bedoeld: vanaf het telen van een katoenplant tot aan het afdanken van het kledingstuk.

Shirt Alert biedt daarom zo goed als alleen maar producten aan die gemaakt zijn van 100% biologisch katoen. Een heel klein deel van de collectie bestaat uit 85% biologisch katoen en 15% gerecycled polyester, dat gemaakt wordt van afgedankte petflessen.
Misschien denk je nu "hartstikke mooi, maar wat zegt dat nou allemaal? En wat zijn de verschillen met en voordelen ten opzichte van niet-biologisch katoen?"
De antwoorden daarop kunnen worden onderverdeeld in 5 invloedsgebieden:
1. Milieu
2. Gezondheid
3. Sociaal & Economisch
4. Kwaliteit & Duurzaamheid
5. Bewustzijn & Impact
1. Milieu
Het klinkt waarschijnlijk heel voor de hand liggend, maar biologisch katoen is beter voor het milieu. En wel om volgende redenen:
Minder pesticiden en chemicaliën
Bij het telen van biologisch katoen worden geen onnatuurlijke chemicaliën gebruikt. Denk daarbij o.a. aan synthetische pesticiden, herbiciden of kunstmest. De afwezigheid van deze stoffen vermindert vervuiling van de bodem, de lucht en het grondwater.
Gezondere bodems
Biologische landbouwmethoden verlopen zo natuurlijk mogelijk. Dat zorgt voor verbetering van de bodemvruchtbaarheid en het bevordert de biodiversiteit.
Waterbesparing
Doordat biologisch katoen wordt geteeld op gezondere bodems, wordt over het algemeen ook minder water verbruikt dan bij conventionele katoenteelt. Een gezondere bodem kan van zichzelf namelijk beter water vasthouden.
Geen genetisch gemodificeerde organismen
Biologisch katoen wordt verbouwd zonder dat gebruik wordt gemaakt van genetisch gemodificeerde zaden. Dat is uiteraard natuurlijker en draagt bij aan het behoud van genetische diversiteit.
2. Gezondheid
Ook voor onze gezondheid brengt biologisch katoen de nodige voordelen met zich mee.
Geen giftige residuen

Doordat bij de teelt geen schadelijke pesticiden of chemicaliën worden gebruikt, blijven er op biologisch katoen ook geen resten van deze schadelijke stoffen achter.
Bij niet-biologisch katoen kan dat wel het geval zijn, wat ongezonder is voor de huid. Vooral mensen met een gevoelige huid of allergieën kunnen daar hinder van ondervinden.
Ademend en zacht
De natuurlijke vezels van biologisch katoen zijn vaak zachter en comfortabeler op de huid dan andere textielsoorten.
3. Sociaal & Economisch
Het certificaat "biologisch" wordt niet alleen verkregen door het biologische aspect, namelijk het laten groeien van het katoen. Maar ook het oogsten ervan en de menselijke werkomstandigheden tijdens het gehele productieproces worden meegewogen. Dus biologisch katoen houdt ook het volgende in:
Eerlijkere en betere arbeidsomstandigheden
Bij biologische katoenteelt horen ook goede werkomstandigheden en eerlijke handelsafspraken, waarbij boeren een eerlijkere prijs voor hun producten ontvangen dan het geval is bij bijvoorbeeld niet-biologisch katoen.

Betere gezondheid en minder risico's voor katoenboeren
Doordat bij biologisch katoen geen gebruik wordt gemaakt van schadelijke chemicaliën en pesticiden, worden boeren veel minder blootgesteld aan gezondheidsrisico’s.
Lokale gemeenschappen profiteren mee
Biologische landbouw en de methoden die daarbij worden beoefend, zorgen er vaak voor dat de katoenboeren zelfstandiger en minder afhankelijk worden en een beter toekomstperspectief hebben. De directe omgeving profiteert daarvan mee en dit zorgt voor stabielere en duurzame gemeenschappen.
4. Kwaliteit & Duurzaamheid
Biologisch katoen heeft niet alleen een positieve uitwerking op de duurzaamheid, maar ook op de kwaliteit van het kledingstuk.
Duurzamer materiaal
Kledingstukken die gemaakt zijn van biologisch katoen gaan vaak langer mee, omdat de katoenvezels sterker zijn door de natuurlijke groeiprocessen en het niet gebruiken van genetisch gemanipuleerde zaden of chemicaliën.
Daarnaast hebben producenten van biologische kleding duurzaamheid sowieso hoog in het vaandel staan, waardoor ze automatisch ook veel aandacht besteden aan kwaliteit en levensduur.
Met milieuvriendelijke grondstoffen vervolgens een wegwerpproduct maken, zou de plank natuurlijk behoorlijk mis slaan.
Minder milieubelastend bij verwerking
Tijdens het productieproces van biologisch katoenen kleding worden ook milieuvriendelijke verf- en bewerkingsmethoden gebruikt.
Recyclebaar en biologisch afbreekbaar
Kleding van biologisch katoen is gemakkelijker te recyclen en biologisch afbreekbaar. Dit zorgt aan het eind van de levensloop van een kledingstuk voor een hernieuwde levenscyclus en zo min mogelijk afval.

5. Bewustzijn & Impact
Door bewust te kiezen voor biologisch katoen draag je bij aan het stimuleren en versterken van duurzame initiatieven en ook aan een meer milieuvriendelijke en verantwoorde mode-industrie.
Daarnaast helpt het ook bij het creëren van meer bewustzijn met betrekking tot het grotere plaatje. Denk bijvoorbeeld aan het maken van bewustere keuzes als het gaat om andere aankopen in ons dagelijks leven.
Certificeringen
Er is met betrekking tot duurzaamheid een flink scala aan keurmerken en certificaten ontstaan. Zij geven ieder op hun eigen manier aan in welke mate en op welke manier een kledingstuk of producent duurzaam verantwoord is.
Hoe meer keurmerken een kledingstuk heeft, hoe doordachter het productieproces is verlopen en hoe beter het is voor het milieu. Maar er zijn wel de nodige verschillen. Niet elk keurmerk is namelijk even streng in zijn randvoorwaarden en beoordelingen. Daarnaast beoordelen ze ook lang niet allemaal hetzelfde.
Hieronder een kort overzicht met toelichting van de bekendste en meest voorkomende keurmerken die betrekking hebben op kleding.
Global Organic Textile Standard (GOTS)

Waarschijnlijk het bekendste en wereldwijd meest gebruikte kledingkeurmerk. Het stelt eisen aan de productie van de vezels, maar ook aan het proces van vervaardigen van kleding dat daarop volgt.
Afvalwater moet bijvoorbeeld gezuiverd worden en er mogen geen giftige stoffen worden gebruikt. Ook wordt gelet op efficiënt gebruik van water en energie.
Verder moet er sprake zijn van veilige werkomstandigheden en acceptabele werktijden. Discriminatie en dwang- en kinderarbeid zijn niet toegestaan.
Kleding met het label "Made with organic" bestaat voor minimaal 70% uit biologisch geproduceerde materialen. Voor kledingstukken met het label "Organic" is dat zelfs minstens 95%.
OEKO-TEX Standard 100

Ook dit is een bekend en veel gebruikt keurmerk. Het richt zich op de veiligheid van kleding door die uitvoerig te testen op schadelijke stoffen.
Elke draad, knoop, rits en accessoire van een kledingstuk wordt getest op meer dan 1.000 schadelijke stoffen. Hoe meer contact een kledingstuk heeft met de huid, des te strenger zijn de tests die erop worden uitgevoerd.
Global Recycled Standard (GRS)

De naam zegt het al een beetje: dit keurmerk kun je ontvangen als je eindproduct voor minstens 20% bestaat uit gerecycled materiaal en de herkomst daarvan moet helder en traceerbaar zijn. Het daadwerkelijke percentage moet per materiaalsoort op het etiket worden vermeld.
Voor dit certificaat wordt niet alleen het eindproduct gecontroleerd, maar de complete productieketen. Elke schakel binnen de keten wordt apart gecertificeerd.
Ook wordt gekeken naar milieuvriendelijkheid, het gebruik van schadelijke stoffen en de volledigheid en correctheid van de informatievoorziening op gebruikte labels.
EU Ecolabel

Dit betreft een Europees label dat aan verschillende productgroepen en diensten kan worden toegekend. Niet alleen het eindproduct wordt gecontroleerd, maar er wordt naar de complete keten gekeken.
Zo wordt het gebruik van gerecyclede en biologische vezels gestimuleerd, mogen er geen genetisch gemodificeerde organismen worden gebruikt en worden er eisen gesteld aan beperkt gebruik van bestrijdingsmiddelen en efficiënt omgaan met energie.
Voor wat betreft het menselijke aspect wordt gecontroleerd of de werknemers acceptabele werktijden en een veilige werkomgeving hebben. Daarnaast mag er geen sprake zijn van dwang- of kinderarbeid.
Stanley/Stella
Shirt Alert werkt uitsluitend met de producten van Stanley/Stella, een Belgische onderneming die zich sinds 2012 specialiseert in hoogwaardige biologisch katoenen en recyclebare kleding.
Inmiddels zijn zij daarin een van de wereldwijde marktleiders geworden.

Stanley/Stella is in bezit van meerdere certificeringen, waaronder GOTS, OEKO-TEX Standard 100 en GRS. In veel gevallen gaan zij nog een stuk verder dan de minimale eisen die al deze keurmerken stellen.
Niet alleen de herkomst en productie maken de kleding van Stanley/Stella erg duurzaam, ook de kwaliteit ervan. Alle kledingstukken voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Ze zijn met veel zorg geproduceerd en afgewerkt, voelen erg degelijk en comfortabel aan en hebben een bovengemiddelde levensduur.
Bezoek hier de website van Stanley/Stella voor meer informatie.
Conclusie
Een T-shirt is - waarschijnlijk samen met de spijkerbroek - het meest gedragen kledingstuk ter wereld. Als we er nou voor kunnen zorgen dat de productieketen van shirts zo duurzaam mogelijk wordt, dan zijn het milieu en de planeet daar absoluut bij gebaat.
En wanneer de kwaliteit van zo'n shirt dan ook nog dusdanig goed is dat we het niet na een paar keer wassen weg hoeven gooien, dan hoeven we minder vaak kleding te kopen.
Op die manier kunnen de productieaantallen en de bijbehorende afvalberg worden teruggedrongen én we houden als consument geld over voor andere leuke dingen.
Win-win-win dus.
Help je ook mee?
✅ Is je interesse voor biologische T-shirts gewekt, of was dat al zo? Deel hieronder dan je emailadres en ontvang € 7,50 korting op je eerste bestelling én 15% early bird korting op alle nieuwe releases.

1 reactie
En juist als het shirt van goede kwaliteit is en de print slijt, dan heb je een gaaf vintage shirt. Ik doe in ieder geval altijd lang met mijn shirts. Nu moet ik helaas een Calimero shirt wegdoen omdat er een gaatje in gesleten is. Het was een mooie aandachttrekker 😋